AMERIKAI NAGYDÍJ - HAMILTON ZSINÓRBAN ÖTÖDSZÖR NYERT; EGYRE KÖZELEBB A VILÁGBAJNOKI CÍMHEZ

2014/11/03. - írta: Baton

A Mercedes brit pilótája Austinban sem talált legyőzőre.

Hamilton győzelme - Austin 2014.jpg

A világbajnoki küzdelem újabb fontos fejezetét hozta az Amerikai Nagydíj. A második helyről rajtoló Lewis Hamiltonnak ugyanis, ismét sikerült legyőznie Nico Rosberget, s újabb diadalával huszonnégy pontra növelte az előnyét. A brit pilóta idénybeli tizedik, zsinórban pedig ötödik győzelmét aratta, ezzel pedig mindkét "versenynemben" bekerült az örök-ranglista legnagyobbjai közé. Egy idényen belül ugyanis csak Michael Schumacher és Sebastian Vettel volt képes - ám ők mindketten kétszer is - tíz, vagy annál több verseny megnyerésére, valamint az egymás után elért győzelmek tekintetében is csak Ascari (9 győzelem), Vettel (9) és Schumacher (7) állnak előtte. További mérföldkő Hamilton szempontjából, hogy austini diadalával már ő a legeredményesebb brit pilóta a futamgyőzelmek tekintetében. Harminckettedik elsőségével Nigel Mansellt taszította le a "trónról", s az aktív versenyzők közül beérte Fernando Alonsot, aki a tavalyi Spanyol Nagydíj óta nem állhatott a dobogó tetejére.

A harmadik helyet Daniel Ricciardo kaparintotta meg, aki elrontott rajtja után mindenképpen boldog lehet a dobogó legalsó fokával. Az ausztrál pilóta két Williamset utasította maga mögé, Massa-Bottas sorrendben. A futam végén erős vibrációra panaszkodó Alonso ezúttal is csak hatodik lett, mely helyezés bizonyosan nem tölti el elégedettséggel, Sebastian Vettel viszont teljesítette az előzetesen kitűzött célt, és pontszerző helyen, hetedikként látta meg a kockás zászlót.

Az időmérőn elért tizedik - Button büntetése miatt kilencedik - helyezését követően Adrian Sutil lehet a legcsalódottabb, hiszen a német versenyzőnek jó esélye volt, hogy idén először a pontszerzők közé juttassa a Saubert, ám Sergio Pérez már az első körben szétzúzta a svájci alakulat álmait, amikor is a Raikkönennel vívott csata közben nekiment német ellenfelének, mindkettőjük versenyének véget vetve. A baleset miatt a biztonsági autó is a pályára hajtott, s csak a negyedik kör végén indulhatott újra a száguldás.

A McLarennek sem ez volt a szezon versenye, mert bár Magnussen nyolcadik lett, Buttonnak a tizenkettedik hely jutott. Pastor Maldonado viszont megszerezte idei első pontjait. A Lotus venezuelai pilótája kilencedik lett. Az utolsó pontszerző helyre Jean-Éric Vergne futott be, aki valójában a kilencedik helyen ért célba, ám egy szabálytalannak ítélt manővere miatt öt másodperces büntetéssel sújtották.

Austini győzelmével Hamilton huszonnégy ponttal vezeti a bajnokságot, s az utolsó két futamon már két második hely is elég neki a világbajnoki címhez. Rosbergnek ebből adódóan egyre kevesebb az esélye, hiszen ha a Mercedes idei tíz kettős győzelméből indulunk ki, ez a forgatókönyv egyáltalán elképzelhetetlen...

A 36. AMERIKAI NAGYDÍJ HIVATALOS VÉGEREDMÉNYE 56 KÖR (308, 405 KM) UTÁN:

HELY VERSENYZŐ AUTÓ IDŐ RAJT
1. Lewis Hamilton Mercedes 1.40:04.785 2.
2. Nico Rosberg Mercedes +4.314 1.
3. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault +25.560 5.
4. Felipe Massa Williams-Mercedes +26.924 4.
5. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +30.992 3.
6. Fernando Alonso Ferrari +1:35.231 6.
7. Sebastian vettel Red Bull-Renault +1:35.734 18.
8. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1:40.682 7.
9. Pastor Maldonado Lotus-Renault +1:47.870 10.
10. Jean-Éric Vergne' Toro Rosso-Renault +1:48.863 14.
11. Romain Grosjean Lotus-Renault +1 kör 16.
12. Jenson Button McLaren-Mercedes +1 kör 12.
13. Kimi Raikkönen Ferrari +1 kör 8.
14. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari +1 kör 15.
15. Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault +1 kör 17.
Nico Hülkenberg Force India-Mercedes Motorhiba (16. kör) 13.
Sergio Pérez Force India-Mercedes Baleset (1. kör) 11.
Adrian Sutil Sauber-Ferrari Baleset (1. kör) 9.

 ' Vergne a verseny leintését követően 5 másodperces büntetést kapott

Leggyorsabb kör: Sebastian Vettel 1:41.379 (50. kör)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://formula1stories.blog.hu/api/trackback/id/tr536860429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása