NEM LESZ LASSÍTÓ ZÓNA

2014/11/22. - írta: Baton

A hosszútávú versenyzésben már régóta alkalmazott módszert vélhetően nem vetik be a Forma-1-ben.

A királykategória versenyzői az Abu-dzabi Nagydíj szabadedzéseit követően próbálhatták ki az úgynevezett lassító zónákat: a gyakorlások után az irányítói testület arra kérte a pilótákat, hogy a kijelölt sárga zászlós szakaszokon (valamint az azokat megelőző szektorokban) kapcsolják be a bokszutcai sebességkorlátozót. Az adott szakaszon tehát 80 km/órás sebességgel haladtak.

Ezt a rendszert az elmúlt években a Le Mans-i 24 órás viadalon már élesben is alkalmazták, a Forma-1-ben pedig Jules Bianchi suzukai balesetét követően merült fel bevetésének lehetősége. A versenyzők elmondása szerint azonban a királykategóriában nem működne ez a szisztéma, sőt adott esetben ez még veszélyesebbé tenné a biztonsági autós fázisokat.

A pilóták többsége aggodalmát fejezte ki a pénteki tesztek után, véleményük szerint ugyanis mindenki az utolsó pillanatban kapcsolja be (és éles helyzetben is akkor hozná működésbe) a sebességkorlátozót, ez pedig meglehetősen veszélyes, hiszen adott esetben ráfutásos balesetek történhetnének. A rendszer tehát nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Nemzetközi Automobil Szövetség a folytatásban visszatér a virtuális biztonsági autó tervéhez – ezt nemcsak az adott szakaszokon, hanem a versenykör egészére alkalmaznák. Az irányítói testület Brazíliában ezt a rendszert is kipróbálta már, igaz a pilóták akkor sem voltak maradéktalanul elégedettek, hiszen a deltaidők figyelése és betartása elvonhatja figyelmüket a vezetésről.

Forrás. telesport.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://formula1stories.blog.hu/api/trackback/id/tr816923319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása