MEGESHET, HOGY VETTEL ÉS ALONSO IS A BOXBÓL RAJTOL AUSTINBAN

2014/10/17. - írta: Baton

A jelenlegi motorszabályok nem hagynak túl nagy mozgásteret a versenyzőknek.

Alonso - Vettel HD 2.jpgSeb, te mit gondolsz az idei motorszabályokról? - Szerinted?!

Az idei szabályok alaposan megnehezítik a versenyzők és a csapatok dolgát is a Forma-1-ben, hiszen - mint köztudott - az idei évtől kezdődően minden pilóta csupán öt erőforrást használhat el az idény folyamán büntetlenül. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy az erőforrásokat hat különálló részegységként kezelik (belső égésű motor, turbófeltöltő, kinetikus energia-visszanyerő rendszer, hőenergia-visszanyerő rendszer, központi elektronika és energiatároló), melyekre külön-külön érvényes az idényenkénti öt egységes regula. Ha egy versenyzőnél bármelyik részegységből beépítik a hatodikat, tíz rajthelyes büntetés jár érte, az ezután beépített részegységenként pedig öt hellyel kell hátrébbről indulnia a pilótának. Abban az esetben viszont, ha egy autóban a teljes hajtóegységet (tehát mind a hat részegységet) egyszerre cserélik ki, a versenyző csak a boxból vághat neki az adott versenynek.

Úgy tűnik, sokak számára ez utóbbi megoldás tűnik ésszerűbbnek, hiszen ezzel csak egy futamon kerülnének hátrányba az - adott esetben - egymást követő büntetésekkel szemben. Az Orosz Nagydíjat követően Sebastian Vettel már kilátásba helyezte, hogy Austinban kihagyja az időmérő edzést, és csak a boxból rajtol majd, s most elképzelhető, hogy Alonso is csatlakozik német kollégájához.

"A monzai motorhiba keresztülhúzta a számításainkat. Mindennel elértem a határt. Még át kell gondolnunk, hogy bevessünk-e egy új hajtóegységet, vagy inkább korábbi darabokkal próbáljuk végigcsinálni az évet. Utóbbi esetben azonban számolnunk kell a teljesítményvesztéssel" - nyilatkozta Alonso az Auto Motor und Sportnak.

Elképzelhető tehát, hogy Austinban két világbajnok is kihagyja majd az időmérő edzést, elvégre, ha úgyis a boxból kell, induljanak, miért is terhelnék fölöslegesen az újonnan beépített egységet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://formula1stories.blog.hu/api/trackback/id/tr576802145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása