PROST SZERINT JÖVŐRE MEGDŐLHET A MERCEDES EGYEDURALMA

2014/10/22. - írta: Baton

A négyszeres világbajnok úgy gondolja, 2015-ben fordulhat a kocka.

Alain Prost HD.jpgA Renault francia nagykövete figyelmeztet, nem szabad pusztán az idei szezonra alapozva elhamarkodott következtetéseket levonni, hiszen a 2015-ös erőviszonyok akár teljesen más képet is mutathatnak. Az Autosport felvetésére, vajon a Mercedes legyőzhető lesz-e a jövő esztendőben, Prost a következőt felelte: „Azt hiszem igen. Mindenekelőtt azonban meg kell várnunk, milyen döntés születik a motorok fejlesztésével kapcsolatban. Ez nem könnyű kérdés, de igencsak meghatározó lesz.”

„Egy ilyen és ekkora előnnyel rendelkező istállót, mint a Mercedes, nagyon nehéz lesz megverni, de nem lehetetlen. Bár a karosszériát tekintve viszonylag kicsi a mozgástér, összességében úgy vélem, a csapatok és a motorgyártók képesek jobb munkát végezni náluk” – latolgatta az esélyeket Prost.

A világbajnok mindemellett azt gondolja, semmi meglepő nincs abban, hogy jelenleg a stuttgartiak ennyire kimagaslóak, hiszen mint elmondta: „Ez majdhogynem elkerülhetetlen volt. És most nem a teljesítménybeli különbségről beszélek, pusztán csak arról, hogy a Mercedes már három évvel ezelőtt elkezdte az új motorformulához igazodó projektjét, sokkal hamarabb, mint a riválisai.”

„Ebben az időszakban a Renault éppen a világbajnoki címért harcolt, méghozzá négyszer egymás után. Emellett nekik talán nehezebb volt változtatniuk a munkájukon, másképp beosztani a pénzüket, másképp kezelni a helyzetet, különösen egy teljesen más szabályrendszer, egy új motorformula és új szemléletmód mellett. Nem könnyű egyszerre mindkét dologra koncentrálni” – folytatta Prost.

„Ez az oka, hogy folyton arról beszéltünk, milyen nehéz is lesz legyőzni idén a Mercedest. Ők házon belül készítik mind a karosszériát, mind a motort, ami idén nyilvánvaló előnyt jelent. Ha megnézed, ahogy egy versenyautó funkcionál, akkor nemcsak a motort kell nézned, hanem az egész csomagot, és minden összetevő együttes működését” – tette hozzá a francia.

Bár sokak mellett Prost is úgy véli, hogy a Forma–1 jövője szempontjából szükség lehet az érvényben lévő motorszabályozás enyhítésére, a befagyasztott aggregátok fejlesztésének engedélyezésével, a változtatás lehetőségének sorsa jelenleg a Mercedes kezében van.

A német márka egyelőre elzárkózik a javaslattól, mondván a módosítás komoly költségnövekedést eredményezne a motorok fejlesztésében. A francia legenda, Alain Prost az üggyel kapcsolatban a következőt felelte az Autosport kérdésére: „Ha ezeket a befagyasztott motorokat megtartjuk, az mindent tönkretehet. Viszont ha túl sok szabadságot adunk a fejlesztések terén, az óriási költségekhez fog vezetni. Úgy vélem meg kell találnunk a megfelelő kompromisszumot, ez nagyon fontos.”

Forrás. telesport.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://formula1stories.blog.hu/api/trackback/id/tr886817419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása