A MARUSSIA ÉS A CATERHAM TÁVOLMARADÁSÁVAL VÁLTOZHAT AZ IDŐMÉRŐ LEBONYOLÍTÁSI RENDSZERE

2014/10/26. - írta: Baton

A 18 fős mezőny miatt az FIA módosíthat a kvalifikáció rendszerén Austinban és Interlagosban.

F1 Kvalifikáció HD.jpgMinden valószínűség szerint csupán 18 versenyző áll majd rajthoz a jövő vasárnap megrendezésre kerülő Amerikai Nagydíjon, miután a Caterham és a Marussia az ellene indított csődeljárás illetve anyagi problémák miatt nem utazik el Austinba a mezőnnyel. Távolmaradásuknak a hétvége menetében is lehetnek következményei: Adam Cooper, független szakíró azt írta, az FIA-nak megvan a lehetősége arra, hogy módosítson az időmérő edzés eddigi lebonyolítási szisztémáján, amire vélhetően szükség is lesz Austinban.

A jelenlegi rendszer szerint a Q1-ben és a Q2-ben is hat-hat autó búcsúzik a további küzdelemtől szombat délután, miután azonban 18 fősre fogyatkozik a mezőny, mindez az első körben csupán két kiesőt jelentene. Hozzávéve, hogy a hétvégén a tervek szerint a teljes hajtóegységét lecserélő, s ezáltal a bokszutcából rajtoló Sebastian Vettel már bejelentette, nem látja értelmét részt venni az austini kvalifikáción, könnyen lehet, hogy az első edzésrésznek csupán egyetlen áldozata lenne.

Az FIA sportszabályzata szerint a szövetségnek ugyanakkor jogában áll változtatni a kiesési rendszeren a résztvevő autók számától függően: 26 fős mezőny esetén a kiesők száma például 8-ra, 24 autó esetén pedig hétre emelkedik. Cooper szerint ezen szisztémát követve logikus lépés lenne, ha a 18 versenyzős hétvégén négy kieső lenne az első két edzésrészben. Más kérdés, hogy a szabályok a bajnokságban résztvevő autókról beszélnek, nem pedig az egyes versenyeken résztvevőkről.

Cooper viszont bizonyos forrásoktól úgy értesült, a versenybíráknak így is jogukban áll változtatni, mihelyst biztossá válik, hogy csak 18 nevező lesz az austini hétvégére.

Forrás: telesport.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://formula1stories.blog.hu/api/trackback/id/tr346834989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása